Καλιακάτσος Αιμίλιος

Καλιακάτσος Αιμίλιος

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας, απονέμει το βραβείο «ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς» για το 2014, στον μάστορα, τυπογράφο, επιμελητή εκδόσεων, εκδότη, τον συνάδελφο Αιμίλιο Καλιακάτσο, ενώ παράλληλα τον ανακηρύσσει και επίτιμο μέλος της Ένωσης.

Από το 1959 -μικρό παιδί- εργάστηκε στο τυπογραφείο του Λευκαδίτη Ντίνου Δελαπόρτα και στο «Ξυλογραφείον» του Σπυρίδωνα Ματσαϊδόνη στην Πρέβεζα. Αργότερα στην Αθήνα, με τα μεγάλα σύγχρονα τυπογραφεία, τις λινοτυπίες τις μονοτυπίες και τα αυτόματα πιεστήρια… Οι μυθικοί Αδελφοί Ταρουσόπουλοι στην Ακτή Πρωτοψάλτη… Στα 1970 στην πρωτοπόρα διαφημιστική «Αλέκτωρ» του Γιώργου Βακιρτζή, συντροφιά με τον χαράκτη Παναγιώτη Γράβαλο…

Πολυμαθής και ευπροσήγορος, από το 1984, εκτός των άλλων, διευθύνει τον εκδοτικό οίκο «Στιγμή» ο οποίος ξεχωρίζει πάντα για τις καλαίσθητες και επιμελημένες εκδόσεις του.

Ο Αιμίλιος Καλιακάτσος, αποτελεί έναν από τους σοφούς τεχνίτες της παραδοσιακής τυπογραφίας που εργάστηκε μεθοδικά με το στιγμόμετρο στο χέρι να μετρά και να ξαναμετρά στοιχεία, αποστάσεις, περιθώρια, για τη μετακένωση των παλαιών της μυστικών στις νέες τεχνολογίες. Γενναιόδωρος στους νέους τυπογράφους σχεδιαστές, για να μην χαθεί το βασικό στοιχείο της παράδοσης: Η μαθητεία. Η ένταξη δηλαδή του καινούργιου στην αλυσίδα του παλιού… για να ξαναποκτήσουμε βιβλία που θα μυρίζουν μελάνι, μήπως ξανακερδίσουμε και τις χαμένες αισθήσεις: την αφή και την όσφρηση και γιατί όχι και τη γεύση.