header-bg

Το σχέδιο είναι επάγγελμα

Το ξέρεις αλλά αντιμετωπίζεις
προβλήματα και έχεις απορίες;

Αλήθεια, ρώτησε ό,τι θέλεις

Α.Σ.Κ.Τ. / 05.12.2015

ASK

Αν ναι, τότε...

*

ASK | Το σχέδιο είναι επάγγελμα

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015 | ΑΣΚΤ

Το ζητήσατε πολύ και πολλοί και σας ακούσαμε!
Η ​Ένωση Γραφιστών Ελλάδας διοργανώνει ημερίδα με ομιλίες και συζήτηση πάνω σε θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του χώρου της οπτικής επικοινωνίας (νέους και παλιότερους) και σχετίζονται με ζητήματα καθημερινά και πρακτικά. Θέματα που δεν διδάσκονται στις σχολές και αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, τις καταχωρήσεις και τις κατοχυρώσεις, τις προσφορές, τις συμβάσεις, τις χρηματοδοτήσεις, τα λογιστικά καθώς και συμβουλές πάνω στις συνεργασίες με διεθνές πελατολόγιο.

Στόχος είναι να ενημερωθούν οι φοιτητές και οι επαγγελματίες γύρω από όλα τα παραπάνω θέματα, ακούγοντας αρχικά και συνομιλώντας στη συνέχεια με τους προσκεκλημένους ομιλητές. Όλες οι εισηγήσεις θα έχουν πρακτικό προσανατολισμό και θα είναι επικεντρωμένες στις ανάγκες του κλάδου.

Για το λόγο αυτό στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Εξειδικευμένη σύμβουλος χρηματοδοτήσεων ΜΜΕ, Λογιστής και Δικηγόρος. Εκτός από τους προαναφερθέντες, την ημερίδα θα πλαισιώσουν συνάδελφοι με σκοπό να συζητήσουν για τις συνεργασίες με πελάτες εντός και εκτός Ελλάδας. Συνεργασίες που μπορούν να δώσουν λύσεις βιωσιμότητας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς αυτή την περίοδο.

Όλοι οι ομιλητές έχουν εκφράσει την ειλικρινή επιθυμία να ακούσουν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σας, να απαντήσουν και να συζητήσουν μαζί σας. Η συμμετοχή σας και ο διάλογος είναι τα δύο στοιχεία που θα προσδώσουν στην ημερίδα επιπλέον θετικό πρόσημο και ουσία. Ρωτήστε!

Το πρόγραμμα

11:00 – 17:00 | Διάλειμμα: 13:40 – 14:20

1ο Μέρος

11:00 – 13:40

11:00 – 11:40
Γραφιστική και Πνευματική Ιδιοκτησία
Μαρία Γ. Σινανίδου, Int. IP LL.M.
Δικηγόρος – Eπιστημονικός Συνεργάτης
Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
www.opi.gr

11:40 – 12:20
Η κατοχύρωση των Σχεδίων ή Υποδειγμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Κώστας Αμπατζής
Διευθυντής Καταθέσεων και Χορηγήσεων Τίτλων (ΔΙΚΑΧΟ)
Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
www.obi.gr

12:20 – 13:00
Ευκαιρίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Γιάννης Μιχαλέας
Σύμβουλος Καινοτομίας

13:00 – 13:40
Εν-τάξει με το κράτος

Κωνσταντίνος Σωτηρίου
Λογιστής/Προγραμματιστής

2ο Μέρος

14:20 – 17:00

14:20 – 15:00
Workflow design
Αιμιλία Κάντα
Some Think Creative Group
www.somethink.gr

15:00 – 15:40
Κάλιο γαϊδουρόδενε…
Ιωάννης Μπιλάλης, LL.M.
Δικηγόρος
www.bilalislaw.gr

15:40 – 16:20
Μένοντας στον ήλιο
Χάρης Τσέβης
Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας
www.tsevis.com

16:20 – 17:00
Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο – Ανοιχτή συζήτηση

Γρηγόρης Τσακνάκης
Διευθύνων Σύμβουλος στη Mousegraphics
Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας
www.mousegraphics.gr

Περιεχόμενο και ομιλητές

1o Μέρος | 11:00 - 13:40

11:00 – 11:40 | Γραφιστική και Πνευματική Ιδιοκτησία

Η εισήγηση έχει ως σκοπό μια σύντομη παρουσίαση των γενικών διατάξεων του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας (αντικείμενο προστασίας, ‘κατοχύρωση’, διάρκεια προστασίας, συλλογική διαχείριση). Παράλληλα, θα προβάλει τα ζητήματα εκείνα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δημιουργούς – γραφίστες, εικονογράφους, web designers, όπως τις προϋποθέσεις προστασίας των έργων τους, τα δικαιώματά τους και τους τρόπους προστασίας των έργων τους τόσο στο αναλογικό όσο και στο επιγραμμικό περιβάλλον (διαδίκτυο).

sinanidou-photo

Μαρία Γ. Σινανίδου

Η Μαρία Γ. Σινανίδου είναι Δικηγόρος και Επιστημονική Συνεργάτιδα στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Από το 2005 εκπροσωπεί την Ελλάδα σε Επιτροπές και Όργανα της ΕΕ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), καθώς και σε άλλα Διεθνή fora για την πνευματική ιδιοκτησία. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (πρώτο εξάμηνο του 2014) διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πνευματική Ιδιοκτησία καθώς και Σύνδεσμος Επικοινωνίας για την Ελλάδα σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχει επίσης διατελέσει Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την τροποποίηση του ν. 2121/1993 για την πνευματική ιδιοκτησία.

Δίνει ομιλίες σε συνέδρια για την πνευματική ιδιοκτησία, γράφει άρθρα σε νομικά περιοδικά και συμμετέχει σε συλλογικά έργα σχετικά με το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας.

11:40 - 12:20 | Η κατοχύρωση των Σχεδίων ή Υποδειγμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Πως μπορούν να προστατευθούν με αποτελεσματικό τρόπο οι δημιουργίες σας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιος έχει τα δικαιώματα σε ένα Σχέδιο. Ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε για την καλύτερη προστασία του επινοήματός σας.

Πως μπορείτε να δείτε τι προστατεύουν οι ανταγωνιστές σας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Πως μπορείτε να διαπιστώσετε αν ένα Σχέδιο είναι προστατευμένο ή ελεύθερο προς χρήση.

Κώστας Αμπατζής

Ο Κώστας Αμπατζής σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει M.Sc. στη Βιοχημική Φαρμακολογία (Southampton University) και M.Sc. στις Επιστήμες των Αποφάσεων με ειδίκευση στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Διετέλεσε Επισκέπτης Ερευνητής στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) και μεταπτυχιακός στο Boston College της Μασαχουσέτης.

Εργάζεται τα τελευταία 31 χρόνια στην κατοχύρωση των Εφευρέσεων και των Σχεδίων & Υποδειγμάτων (πρ. Υπουργείο Έρευνας & Τεχνολογίας και Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ΟΒΙ) και από το 1988 ως Διευθυντής Καταθέσεων & Χορηγήσεων Τίτλων στον ΟΒΙ.

Έχει εκπροσωπήσει επαλειμμένα τον ΟΒΙ στον Διεθνή Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το Γραφείο Εναρμόνισης για την Εσωτερική Αγορά (ΟΗΙΜ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΡΟ).

Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ηλεκτρονικού Εμπορίου καθώς του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), της OTE Leasing και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI).

12:20 - 13:00 | Ευκαιρίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η συζήτηση θα έχει σαφές και περιεκτικό περιεχόμενο με σκοπό την σύντομη παρουσίαση των ενεργών πηγών χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Θα παρουσιαστούν τρόποι ανάπτυξης και διαχείρισης ιδεών καινοτομίας, start-ups, τόσο σε Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, Αναζήτηση επενδυτών σε Ελλάδα και Ευρώπη, Ολοκλήρωση Έργων με αυτοχρηματοδότηση, Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής για επιχειρηματίες, Ευρωπαϊκά προγράμματα Χρηματοδότησης.

Γιάννης Μιχαλέας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.

Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων με ειδικότητα στην Πληροφορική και την Καινοτομία. Ενεργό μέλος κοινοτήτων πληροφορικής με πολυετή πείρα στην
Διαχείριση και Δημιουργία Καινοτόμων Έργων Πληροφορικής σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει και ολοκληρώσει πολλά έργα μέσω επιδοτήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, ασχολείται με σεμινάρια διαχείρισης και ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων, καθώς επίσης έχει πείρα στην ίδρυση εταιρειών καινοτομίας.

Είναι σύμβουλος πληροφορικής σε πολλές επιχειρήσεις της Ελληνικής αγοράς που παρέχουν υπηρεσίες διαφήμισης, γραφιστικής και internet.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

13:00 - 13:40 | Εν-τάξει με το κράτος

Η ομιλία έχει ως στόχο να ενημερώσει σχετικά με καθημερινά πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της δημιουργικής κοινότητας όπως είναι το νέο φορολογικό σύστημα, ο ΦΠΑ, τα έξοδα, οι ενδοκοινoτικές συναλλαγές, η παρακρατήση φόρου, η έναρξη με “μπλοκάκι” αντί για μισθωτή εργασία, τι έρχεται, ποιούς αφορά και πολλά άλλα. Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και πως θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο με το σωστό προγραμματισμό.

Κωνσταντίνος Σωτηρίου

Ο Κώστας είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Λογιστική. Διατηρεί λογιστικό γραφείο από το 2000. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών και έχει συνεργασίες με επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες διαφήμισης, γραφιστικής και internet.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

13:40 - 14:20 | Διάλειμμα, Snack & Καφές

2o Μέρος | 14:20 - 17:00

14:20 - 15:00 | Workflow design

Η Αιμιλία προτιμά την ανοιχτή συζήτηση ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο χρήσιμο και ενδιαφέρον το κομμάτι που θα αναπτύξει.
Θα κάνει μια εισαγωγή και στη συνέχεια ελπίζει σε ένα ζωντανό και ουσιαστικό διάλογο.

Αιμιλία Κάντα

Γεννήθηκε το 1970 στη Κέρκυρα.

Σπούδασε γραφιστική στο ΤΕΙ Αθηνών.

Από το 1996 ως το 2000 εργάστηκε ως art director και στη συνέχεια ως υπεύθυνη προβολής προγράμματος στο χώρο της τηλεόρασης. Δίδαξε γραφιστική και διαφήμιση σε ιδιωτικό και δημόσιο ΙΕΚ αντίστοιχα. Το 2001 ίδρυσε το δημιουργικό γραφείο της Some Think Creative Group, όπου δραστηριοποιείται ως σήμερα, έχοντας αποσπάσει διακρίσεις τόσο στα ΕΒΓΕ όσο και σε άλλους διαγωνισμούς. Τη διετία 2010-2012 διετέλεσε Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας. Το 2011 συμμετείχε στα βραβεία ΕΒΓΕ ως μέλος της κριτικής επιτροπής στις κατηγορίες της Γραφιστικής. Το 2013 -2014 ήταν partner και managing Director του Design Lobby Creece. To 2014 ίδρυσε μαζί με την Χλόη Κορομηλά την εταιρία Femme Fanatique στην οποία κατέχει τη θέση της managing director.

15:00 – 15:40 | Κάλιο γαϊδουρόδενε...

Προσφορές, προκαταβολές, ιδιωτικά συμφωνητικά σύμβασης έργου, παραχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων, παραδοτέα και άλλα περίεργα που αυξάνουν όμως τις πιθανότητες για καλές και εποικοδομητικές συνεργασίες. Τι πρέπει να κάνουμε, με ποιόν τρόπο, πότε και γιατί; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα καλυφθούν από την ομιλία και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Γιάννης Μπιλάλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Staffordshire (University of Staffordshire) στη Μεγάλη Βρετανία, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2003 (LL.B, Hons). Στη συνέχεια, παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Manchester (University of Manchester) με τίτλο “Δίκαιο Διεθνών Επιχειρήσεων (International Business Law)” με ειδικότητα στο Δίκαιο των Τηλεπικοινωνιών.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 2006, κι αφού ολοκλήρωσε την άσκησή του απασχολούμενος με το εμπορικό δίκαιο και το δίκαιο ανταγωνισμού και τηλεπικοινωνιών, ίδρυσε το δικηγορικό γραφείο «Μπιλάλης και Συνεργάτες» (2007). Έκτοτε, ασκεί μάχιμη δικηγορία ενώ ταυτόχρονα εξειδικεύεται σε υποθέσεις Εταιρικού και Αστικού Δικαίου, αν και μπορεί να παρέχει νομικές υπηρεσίες σε ζητήματα που αφορούν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής αλλά και ιδιωτικής δράσης.

Αρθρογραφεί σχετικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό επιστημονικό τύπο. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2007. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

15:40 - 16:20 | Μένοντας στον ήλιο

Είμαστε ένα ηλιόλουστο ναυτικό έθνος. Αλλά ο τόπος μας είναι μικρός. Ο πλούτος μας ήταν πάντα στα ταξίδια και εννίοτε στις Οδύσσειες. Αυτές μας έκαναν πιο έμπειρους, σοφούς, ίσως και γοητευτικούς.

Μια σειρά από ιδέες και στρατηγικές για εικονικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο, μένοντας πάντα στον ήλιο.

Χάρης Τσέβης

Ο Χάρης Τσέβης σπούδασε Graphic Design στo Deutsche Höhere Lehranstalt fur Grafik und Werbung στην Αθήνα και συνέχισε με Master στο Visual Design από την Scuola Politecnica di Design του Μιλάνου.

Με έδρα του την Αθήνα δημιουργεί για πελάτες από όλο τον κόσμο. Στο πελατολόγιό του υπάρχουν εταιρείες όπως οι Nike, PepsiCo, Toyota και IKEA, διαφημιστικές εταιρείες όπως οι TBWA\Chiat\Day, Saatchi & Saatchi LA, DDB Munich και Leo Burnett Hong Kong καθώς και ΜΜΕ όπως τα Time, Fortune, Wired και Wall Street Journal.

Διδάσκει στο AKTO College of Art and Design από το 1996 και έχει δώσει διαλέξεις σε συνέδρια και σεμινάρια εντός κι εκτός συνόρων.

Δουλειές του έχουν βραβευθεί πολλές φορές από οργανισμούς όπως τα: ED Awards, Epica Awards, NPSA, Behance και ΕΒΓΕ, ενώ φιλοξενούνται σε βιβλία, περιοδικά και ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο.

16:20 - 17:00 | Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο

Του αρέσει η συζήτηση, μοιράζεται τα πάντα και δεν κρύβει τίποτα! Το έχει αποδείξει, άλλωστε, όσες φορές στο παρελθόν βρέθηκε μπροστά σε κοινό.
Ο Γρηγόρης έχει σκοπό, μετά από μια πολύ σύντομη εισαγωγή, να περάσει κατ’ ευθείαν σε ανοιχτή συζήτηση.

Είναι έτοιμος για εσάς. Εσείς;

Γρηγόρης Τσακνάκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι σήμερα 52 ετών.

Σπούδασε στα ΤΕΙ γραφιστικής στην Αθήνα και σχεδόν παράλληλα ξεκίνησε την mousegraphics. Από την αρχή (λίγο από καλή τύχη και λίγο από προδιάθεση και αγάπη για το αντικείμενο) είχε την ευκαιρία να δουλέψει πολύ πάνω στο σχεδιασμό συσκευασίας. Σ´αυτά τα 25 περίπου χρόνια, η mousegraphics μεγάλωσε αρκετά (σήμερα απασχολεί 11 άτομα), ενώ το γραφείο δραστηριοποιήθηκε σε όλους τους τομείς του graphic design.

Από το 2007, το γραφείο ξεκίνησε να συμμετέχει σε εθνικούς και Διεθνείς διαγωνισμούς γραφιστικής και κερδίσε έναν σημαντικό αριθμό διακρίσεων και βραβείων. (www.mousegraphics.gr)

Ζεί στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος και έχει (προς το παρόν) 4 παιδιά.

Εισιτήρια

1. Η πληρωμή των εισιτηρίων γίνεται μέσω PayPal

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας πληρωμής μέσω λογαριασμού PayPal (αν δεν έχετε λογαριασμό PayPal λόγω του ότι δεν έχετε πρόσβαση σε πιστωτική κάρτα), θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας στο events@ggda.gr για να γίνει κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της Ένωσης, η οποία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί και να έχει σταλεί με e-mail το αποδεικτικό κατάθεσης το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 2/12/2015

Τράπεζα: Eurobank
IBAN: GR0502603740000720100174375
Δικαιούχος: Ένωση Γραφιστών Ελλάδας

3. Διευκρινίσεις και πληροφορίες στο events@ggda.gr

4. Σε περίπτωση αγοράς εισιτηρίου μειωμένης τιμής (π.χ. Άνεργοι & Φοιτητές) παρακαλούμε κατά την ημέρα της εκδήλωσης να έχετε μαζί σας το σχετικό στοιχείο που επιβεβαιώνει την ιδιότητά σας (π.χ. Φοιτητικό Πάσο)

© Copyright - Ένωση Γραφιστών Ελλάδας