31.05.2017 | Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Πρακτικά Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 31 Μαΐου 2017

ΕΝΩΣΗ ΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 31 ΜΑΪΟΥ 2017

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2017 – ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2017

ΧΩΡΟΣ: Τα γραφεία της Ένωσης, Κτίριο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5 Αθήνα – ΩΡΑ: 19:00
 
 
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

  1. Ενημέρωση για τις διαδικασίες διάλυσης της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας
  2. Η χρησιμότητα μιας ενεργής Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας
  3. Ύστατη προσπάθεια συγκέντρωσης ελάχιστου αριθμού υποψηφιοτήτων για τη διεξαγωγή εκλογών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, βαδίζοντας προς την ολοκλήρωση της τρίμηνης παράτασης της θητείας του, προσκάλεσε τα μέλη της Ένωσης σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Η συγκεκριμένη συνέλευση πραγματοποιείται σε συνέχεια της Ετήσιας Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου 2017, και έπειτα από τη μη διεξαγωγή των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2017, καθώς δεν καλύφθηκε ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη του νέου 9-μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και της 3-μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχει ως κύριο θέμα συζήτησης την ενημέρωση των μελών για τις διαδικασίες διάλυσης της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας. Στην επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, σύμφωνα με το καταστατικό, απαρτία υπάρχει ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών που θα παραστούν.

Παρόντα μέλη ήταν 16 συνάδελφοι, που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Χωρίς ψηφοφορία ορίστηκε -προκειμένου να διευθύνει τις εργασίες- ως Πρόεδρος ο συνάδελφος Τζανέτος Πετροπουλέας, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ, ενημέρωσε πως στο προηγούμενο κάλεσμα για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη διεξαγωγή των εκλογών, δεν ανταποκρίθηκε κανένα μέλος της Ένωσης και έτσι δεν είναι δυνατόν να προγραμματιστούν και διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Κατάσταση η οποία δεν αφήνει περιθώρια για την συνέχιση λειτουργίας της Ένωσης, καθώς χωρίς τη συμμετοχή των μελών της, η Ένωση φαίνεται να μην έχει κάποιο νόημα ύπαρξης και θα πρέπει το ΔΣ να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διάλυση του σωματείου.

Στη συζήτηση που έγινε, κατατέθηκε προτάση για το ενδεχόμενο να μπει η Ένωση σε αδράνεια και κάποια στιγμή στο μέλλον -σε καλύτερες συνθήκες- να επαναδραστηριοποιηθεί.
Η πρόταση στη συζήτηση που έγινε αντικρούστηκε με κύρια επιχείρηματα ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο, αλλά και πρακτικά αυτό δεν έχει νόημα αφού μια Ένωση χωρίς την δυνατότητα έδρας, μελών, εσόδων και δραστηριότητας, δεν δίνει καμμία προοπτική για την ανάκαμψη σε λειτουργία και προώθηση των σκοπών της.

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνει προσπάθεια η Ένωση να παραμείνει ενεργή και προοπτικά να αλλάξει και να εκσυγχρονίσει το καταστατικό της αναβαθμίζοντας και την λειτουργία της.
Πρόταση που θα μπορούσε να γίνει δεκτή αν η Ένωση εξασφάλιζε τους αναγκαίους πόρους από τις συνδρομές των μελών της (που σήμερα δεν επαρκούν) και φυσικά αν συμμετείχαν στις διαδικασίες των συνελεύσεων και των εκλογών τα μέλη της, κάτι που όπως φάνηκε στο προηγούμενο διάστημα αυτό δεν είναι εφικτό. Το ΔΣ υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι ο μόνος τρόπος που μπόρεσε η Ένωση να μείνει ανοιχτή κατά τη τελευταία διετία, είναι αποκλειστικά και μόνο λόγω της φιλοξενίας που της παρείχε η ομάδα του «Ρομάντσο» για τα γραφεία της, η οποία, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Στη συζήτηση οι παρευρισκόμενοι και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διαπίστωσαν την χρησιμότητα της Ένωσης στη διαμόρφωση ενός καλύτερου περιβάλλοντος για την άσκηση της γραφιστικής, την τεχνογνωσία και την αποτελεσματική συμβολή που έχει και θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο προς όφελος της αγοράς και του κλάδου και να αποφευχθεί η διάλυση της. Η υποστήριξη των δραστηριοτήτων αυτών από την γραφιστική κοινότητα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για την όποια συνέχεια.

Η γραμματεία της Ένωσης ενημέρωσε ότι ως την ημέρα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η Γραμματεία έχει λάβει μόνο μια υποψηφιότητα από την Περιφέρεια και κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, προστέθηκαν άλλες τέσσερις υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι δυο από μέλη της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να δοθεί μια τελευταία παράταση έως την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, για να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων και να προβεί η Ένωση στην ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Συνεπώς, τα μέλη που επιθυμούν η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας να μείνει ανοιχτή και ενεργή, θα πρέπει να υποβάλλουν την υποψηφιότητα τους έως και την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, ώρα 18:00 στο subscriptions@ggda.gr.

Σε αντίθετη περίπτωση, το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας νομιμοποιείται από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση να προχωρίσει με τη νόμιμη διαδικασία διάλυσης της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας.

Εφόσον δεν συγκεντρωθούν οι υποψηφιότητες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές, θα υπάρξει επικοινωνία με ερωτηματολόγιο και ενημέρωση προς όλα τα μέλη της Ένωσης για τις υπολειπόμενες διαδικασίες. Σχετική ανακοίνωση θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης και στα κοινωνικά μέσα που διαχειρίζεται.

Αθήνα, 31 Μαΐου 2017