Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Η Νέα Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Η νέα υπερσύγχρονη Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών είναι πλέον πραγματικότητα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει δραστήριο και λειτουργικό κόμβο στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ιστό της πρωτεύουσας. Με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου, η ΑΣΚΤ εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 και επίσημα την λειτουργία της στις εγκαταστάσεις της επί της οδού Πειραιώς 256.

Το κτήριο κατασκευάστηκε από την Α.Σ.Κ.Τ. (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη. Η μελέτη – υλοποίηση του απαραίτητου εξοπλισμού – κατασκευών, η δημιουργία του πολυχρηστικού αμφιθεάτρου, καθώς και η μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ανατέθηκαν μετά από διαγωνισμό στον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη.

Η νέα βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ είναι δέκα φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος από την προηγούμενη, καλύπτει 4.780 τ.μ. και η συλλογή της περιλαμβάνει 64.000 τόμους βιβλίων, 410 τίτλους περιοδικών εκ των οποίων οι 65 ενεργοί, 5000 τόμους οπτικοακουστικού υλικού, μια σπάνια συλλογή παλαιών και πολύτιμων βιβλίων Τέχνης, ψηφιακή συλλογή αποτελούμενη από 12 βιβλία και 19 περιοδικά τέχνης, και μια συλλογή περίπου 500 χαρακτικών έργων – μερικά μάλιστα ανεκτίμητης αξίας – διατηρώντας έτσι τον τίτλο της αρχαιότερης και μεγαλύτερης Βιβλιοθήκης Τέχνης στην Ελλάδα με θησαυρούς που αριθμούν 180 χρόνια ζωής και ιστορίας.

Ο πωρόλιθος και το γυμνό μπετόν συνυπάρχουν και συνδέονται λειτουργικά και αισθητικά με το φυσικό ξύλο και τους ακατέργαστους μαρμάρινους όγκους που χρησιμεύουν σαν τραπέζια, καθίσματα αλλά και σαν βιβλιοστάτες στις σιδερένιες κατασκευές των βιβλιοθηκών.

Στο ισόγειο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα μικρό αμφιθέατρο (80 θέσεων) για πολλαπλές χρήσεις, ψηφιακή βιβλιοθήκη, βιβλιοστάσια και αναγνωστήριο.
Στον πρώτο όροφο υπάρχουν βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια, μικρότερες περιοχές μελέτης, ένα αίθριο με μαρμάρινα τραπέζια.
Στο δεύτερο όροφο φιλοξενείται η πλούσια βιβλιοθήκη/αρχείο του διακεκριμένου ιστορικού τέχνης Χρήστου Ιωακειμίδη και μία αίθουσα συνεδριάσεων.

1837-2017
180 χρόνια ιστορίας

Η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Έχει την αφετηρία το 1837, στις απαρχές του «Σχολείου των Τεχνών». Την εποχή εκείνη η συλλογή των βιβλίων δε διαχωρίζεται από «τας συλλογάς προπλασμάτων, προτύπων, εικόνων, …και εν γένει όλα τα εις το κατάστημα ανήκοντα αντικείμενα».
Το 1863 για πρώτη φορά ξεχωρίζει η βιβλιοθήκη από τις άλλες συλλογές .
Το 1910 στο διαχωρισμό της περιουσίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σημειώνονται «τα υπάρχοντα καλλιτεχνικά βιβλία» τα οποία ανήκουν πια στο «Σχολείον των Καλών Τεχνών» το οποίο έχει «ίδιαν βιβλιοθήκην» .
Το 1930 αναφέρεται ότι η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών περιλαμβάνει «Καλλιτεχνικήν Βιβλιοθήκην μετ’αναγνωστηρίου».
Μέχρι το 1995 Η βιβλιοθήκη στεγαζόταν στο κτηριακό συγκρότημα της Α.Σ.Κ.Τ. της οδού Πατησίων 42, σε χώρο 36m2, οπότε και μεταφέρθηκε στα κτήρια της οδού Πειραιώς 256 σε χώρο 630 m2 στον οποίο λειτουργούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Από τον Νοέμβριο του 2017 η Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ λειτουργεί σε νέο κτήριο εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο ζωής και δράσης.

Κύρια αποστολή της είναι η υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος και η διαχείριση του ιστορικού αρχείου της ΑΣΚΤ (1863-1975). Με τη διάθεση των υπηρεσιών της και εκτός κοινότητας ΑΣΚΤ, επιδιώκει να συμβάλει στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη της έρευνας στο χώρο της Ιστορίας της Τέχνης, με έμφαση στη Νεοελληνική Τέχνη.

Η συλλογή της περιλαμβάνει 64.000 τόμους βιβλίων, 410 τίτλους περιοδικών εκ των οποίων οι 65 ενεργοί, 5000 τόμους οπτικοακουστικού υλικού, μια σπάνια συλλογή παλαιών και πολύτιμων βιβλίων Τέχνης, ψηφιακή συλλογή αποτελούμενη από 12 βιβλία και 19 περιοδικά τέχνης, και μια συλλογή περίπου 500 χαρακτικών έργων.

Η Βιβλιοθήκη προσφέρει υπηρεσίες δανεισμού, διαδανεισμού, παροχή αντιγράφων άρθρων, δυνατότητα εξ αποστάσεως πρόσβασης, εκπαιδευτικά σεμινάρια για χρήστες, χώρο πρόσβασης στο ιστορικό αρχείο της ΑΣΚΤ.

Στο χώρο της υπάρχουν αναγνωστήρια, μικρό εξοπλισμένο Αμφιθέατρο για εκδηλώσεις, Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο, σαρωτής για σάρωση υλικού της βιβλιοθήκης, φωτοτυπικά, μηχάνημα ανάγνωσης microfilm και θάλαμος φωτογράφησης.

Πρόσβαση στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης, την ψηφιακή βιβλιοθήκη, τις σχετικές ηλεκτρονικές πηγές, καθώς και πληροφορίες για τη λειτουργία και για τις υπηρεσίες της, παρέχονται μέσω του Ιστότοπου της, library.asfa.gr

Προσωρινό ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 8.30 – 15.00

Τοποθεσία
Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης