Hypnos Project

Hypnos Project

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμάται; Πώς περνάμε το 1/3 της ζωής μας; Στον ύπνο αποκαλύπτεται ο κρυφός, απωθημένος εαυτός του ανθρώπου, αλλά συγχρόνως ο ίδιος γίνεται σώμα ευάλωτο.

To Hypnos Project είναι ένα φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, το οποίο περιλαμβάνει μια έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, μια σειρά performances και sleepovers, έναν κύκλο ηχητικών έργων και ζωντανών περιπατητικών δράσεων, μια σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων και μια ειδική περιοδική έκδοση.

Μερικές από τις δράσεις στο πλαίσιο του Hypnos Project:

 • Κεντρική έκθεση | Εγκαίνια: 11 Απριλίου 2016
  Το Hypnos Project φέρνει μαζί αριστουργήματα της ιστορίας της ελληνικής τέχνης, σύγχρονους καλλιτέχνες και αρχειακό υλικό.
  Η παρουσίαση αρθρώνεται γύρω από μια σειρά δίπολων, με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, των οποίων οι επιπτώσεις εκτείνονται μέχρι σήμερα: ύπνος/θάνατος, έρωτας/φύλο, κανονικότητα/διαταραχή, εργασία/ανάπαυση, πραγματικότητα/όνειρο, ορθολογικό/ανορθολογικό, νεωτερικό/σύγχρονο, αντικείμενο/επιτέλεση.
 • Κλινική Ύπνου
  Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και τον ιατρό-πνευμονολόγο Εμμανουήλ Βαγιάκη, θα λειτουργήσει για 10 ημέρες κλινική ύπνου εντός της Στέγης, όπου θα καταγράφονται οι σωματικές αντιδράσεις και τυχόν διαταραχές των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.
 • six d.o.g.s
  Στο υπόγειο της Στέγης, από τα μεσάνυχτα έως το ξημέρωμα μιας μέρας, επιχειρείται μια μουσική μελέτη. Ένα πείραμα, μέσα σε ένα πείραμα. Με εναλλαγές ζωντανής μουσικής, νανουρισμάτων, dj set και περφόρμανς, θα δημιουργηθεί ένα υβριδικό έργο, εφήμερο αλλά ταυτόχρονα νομαδικό, από ήχους και ανθρώπους του σήμερα.
 • Ολονυχτία στη Στέγη
  Για μία νύχτα, θα πραγματοποιηθεί ολονύχτιο αυτοσχεδιαστικό δρώμενο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τη χορογράφο και υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση, Αποστολία Παπαδαμάκη.
 • Διαλέξεις και συζητήσεις
  Στο πλαίσιο του Hypnos Project, ερευνητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες θα προσεγγίσουν τέσσερις βασικές θεματικές: τη φαρμακολογία του ύπνου, τις διαταραχές, τα όνειρα και το θάνατο. Στη συζήτηση για τα όνειρα, προσκεκλημένος της Στέγης είναι ο ψυχαναλυτής και διευθυντής του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο, καθηγητής Dany Nobus, ενώ τη συζήτηση για το θάνατο συντονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου.
 • Κινηματογραφικός μαραθώνιος
  Θα παρουσιαστούν ταινίες και ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το θέμα του ύπνου, σε συνεργασία με το FLIX.
 • Diotima Quartet | 20 Απριλίου 2016 | Εκθεσιακός χώρος | 21:00
  Το σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο Diotima επιστρέφει στη Στέγη με ένα πρόγραμμα νυχτερινό, στο πλαίσιο του Hypnos Project. Αρχή της συναυλίας αλλά επίσης αυγή του μουσικού 20ού αιώνα, το εξαίσιο Verklärte Nacht op. 4, του Arnold Schönberg (1874-1951). Ένα έργο αφηρημένης προγραμματικής μουσικής χωρίς λόγια, βασισμένο σε ποίημα του Richard Dehmel. Θα ακολουθήσουν το Ainsi la nuit του μεγάλου συμφωνιστή του 20ού αιώνα Henri Dutilleux (1916-2013) και τοMétamorphoses nocturnes από το πρώιμο έργο του σημαντικού Ούγγρου συνθέτη György Ligeti (1923-2006).
  To Diotima Quartet υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας / Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισμού Κέντρου-Κοιλάδας του Λίγηρα και την Περιφέρεια Κέντρου-Κοιλάδας του Λίγηρα και λαμβάνει τακτική υποστήριξη από το Γαλλικό Ινστιτούτο, τα Spedidam, Musique Nouvelle en Liberté, Fonds pour la Création Musicale, Adami, Sacem, καθώς και από ιδιώτες χορηγούς.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.