Αποτελέσματα Διαγωνισμού ΤΑΠ

Αποτελέσματα Διαγωνισμού ΤΑΠ

Έπειτα από την έκθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 στα πλαίσια του Design Athens 2 με τους νικητές του Διαγωνισμού Design που διακύρηξε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) το 2015, ανακοινώθηκαν και δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα του εν λόγω διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την προκύρηξη του διαγωνισμού, βασικός σκοπός ήταν η ανάδειξη νέων σχεδίων από έλληνες σχεδιαστές, δημιουργούς, καλλιτέχνες εφαρμοσμένων τεχνών και δημιουργικών που θα υπέβαλλαν σχέδια που θα αποτελούσαν το δημιουργικό για την μαζική παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων/ εφαρμογών (αναμνηστικά και είδη δώρων, art gifts-souvenirs), εμπνευσμένων από θεματικές ενότητες εκθεμάτων των Μουσείων ή των ίδιων των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος. Tα αντικείμενα που θα παραχθούν βάσει των σχεδίων, ήταν επιθυμητό να ανταποκρίνονται σε μια σύγχρονη και επικαιροποιημένη οπτική γλώσσα, ευφάνταστη, ευρηματική και δυναμική, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός όλο και περισσότερο «έμπειρου» και απαιτητικού, μα και εύρωστου αγοραστικού κοινού διεθνώς. Το στοιχείο της μοναδικότητας και της πρωτοτυπίας ήταν πολύ σημαντική παράμετρος ως προς το ύφος αλλά και την «προστιθέμενη αξία» που έπρεπε να λάβει υπόψη του ο διαγωνιζόμενος. Κι αυτό γιατί τα προϊόντα που θα παραχθούν θα διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα από τα πωλητήρια των Μουσείων που διαχειρίζεται το ΤΑΠ.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποβάλλουν τρεις προτάσεις.

Συνολικά, υπήρξαν πάνω από 200 συμμετοχές, από τις οποίες βραβεύτηκαν οι 18 παρακάτω προτάσεις (10 νικητές | 5 επιλαχόντες | 3 φοιτητές).