AIFF 2015 | Νύχτες Πρεμιέρας

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

23 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου 2015

Από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 ξεκίνησε η διάθεση των καρτών διαρκείας για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ τον οδηγό με όλες τις προβολές και το ωρολόγιο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί στους εξής χώρους:

 • Για τις προβολές:
  • ΔΑΝΑΟΣ 1+2
  • ODEON OPERA 1+2
  • ΙΝΤΕΑΛ
  • Ταινιοθήκη Της Ελλάδος
 • Για τα Διαγωνιστικά Τμήματα:
  • Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
  • INNOVATHENS

Στην ιστοσελίδα του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με:

 

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές, και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τεράστια επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ένα κοινό περίπου 50.000 κινηματογραφόφιλων, οι οποίοι θέλουν να ενημερώνονται για όλες τις τάσεις του παγκόσμιου σινεμά και να βλέπουν πρώτοι τις μεγάλες ταινίες που πρόκειται να γίνουν επιτυχίες τους επόμενους μήνες. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον ανεξάρτητο αμερικανικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο κινηματογράφο.


Το Διεθνές Φεστιβάλ περιλαμβάνει πάνω από 180 νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά τις καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ πλαισιώνουν μία σειρά από παράλληλες δράσεις, εργαστήρια και ομιλίες αλλά και πάρτι, ενώ πολλές εκπλήξεις ετοιμάζονται ειδικά για τη φετινή διοργάνωση.

 • Διαγωνιστικά Τμήματα

Το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ φέτος μεγαλώνει και φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες ταινίες από κάθε σημείο της γης συστήνοντας στο κοινό τους επόμενους μεγάλους σκηνοθέτες.

Ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το Μουσική και Φιλμ, ετοιμάζεται να παρουσιάσει μερικά από τα πιο εκκωφαντικά ντοκιμαντέρ ικανοποιώντας τα μουσικά γούστα και του πιο απαιτητικού θεατή.

Ξεπερνώντας τις 200 αιτήσεις, το Διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Φεστιβάλ αφού προάγει την ελληνική δημιουργία και δίνει την ευκαιρία σε νέους Έλληνες δημιουργούς να διεκδικήσουν ένα από τα βραβεία του τμήματος.

 • Νέο Παράλληλο Τμήμα: Athens Film Lab

Φέτος, το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, εγκαινιάζει το Athens Film Lab, ένα παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης κινηματογραφικών ιδεών, επεξεργασίας σεναρίων και αναζήτησης συμπαραγωγών με εξειδικευμένα σεμινάρια και workshop, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες κινηματογραφιστές και παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες διεθνούς φήμης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και η δράση Αθήνα – Ευρώπη, παιχνίδι για 2 παίκτες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραχθούν επτά (7) ταινίες μικρού μήκους, με θέμα την Αθήνα και με χρηματοδότηση 7.000 ευρώ η καθεμία.

 • Νέες Συνεργασίες & Παράλληλες Ενέργειες

Με άξονα την διοργάνωση του Athens Film Lab, το Φεστιβάλ ανανεώνει τη συνεργασία του με την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, στο INNOVATHENS θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια των 21 προκριθέντων ομάδων, ενώ ετοιμάζεται και μία ιδιαίτερη εκδήλωση – έκπληξη από έναν γνωστό Έλληνα σκηνοθέτη.

Το φετινό παράλληλο πρόγραμμα του Athens Film Lab συμπληρώνεται με δύο ακόμη ιδιαίτερες συνεργασίες. Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, θα πραγματοποιήσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για ταινίες μεγάλου μήκους, με σεμινάρια και pitching forum, ενώ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το Φεστιβάλ, περιλαμβάνοντας μια σημαντική έκπληξη. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 • Ειδικά Αφιερώματα, Ειδικές Προβολές και Ντοκιμαντέρ

Από τον 1ο χρόνο διεξαγωγής του μέχρι σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας τιμά σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου μέσα από ειδικά αφιερώματα.

Προβολές κλασικών ταινιών με αποκαταστημένες κόπιες, καθώς και επετειακές προβολές συμπληρώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ειδικά για φέτος το τμήμα των Ειδικών Προβολών θα παρουσιάσει μία από τις συγκλονιστικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Όπως κάθε χρόνο, τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της παγκόσμιας παραγωγής θα δώσουν το παρών στο Φεστιβάλ.

 • Τμήμα Ελληνικών Ταινιών & Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων

Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Φεστιβάλ αποτελεί το τμήμα Ελληνικών Ταινιών όπου οι σημαντικότεροι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις ταινίες τους στο κοινό του Φεστιβάλ σε αποκλειστικότητα, λίγο πριν βγουν στις αίθουσες! Επιπλέον, το Φεστιβάλ τιμά τους νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες μέσα από τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων, τα οποία δίνονται από ειδική επιτροπή, ενισχύοντας την ελληνική δημιουργία.

Περισσότερες ταινίες και λεπτομέρειες για το φεστιβάλ, θα ανακοινώνονται σταδιακά.

AIFF 2015 | Νύχτες Πρεμιέρας

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Της Αθήνας | Νύχτες Πρεμιέρας